Тайните на Аладжа манастир

Тайните на Аладжа манастир

Хората, избиращи хотели ол инклузив на Златни пясъци имат късмета не само да попаднат в курорт, предлагащ висококачествено обслужване, разумни цени и прекрасни плажове, но и да се докоснат до вековна история. Може би най-сакралното място в региона е Аладжа манастир. Тази мистична точка от години е притегателен център за любителите на културния туризъм, както и за ентусиастите да изживеят със семейството си едно запомнящо се преживяване.


Аладжа манастир се намира съвсем близо до хотелите на Златни пясъци, над курорта, скрит сред гъстата гора на природния парк, за който малко известен факт е, че е вторият официално обявен парк в България, още през 1943г. Историята на Аладжа манастир се основава най-вече на устни предания – което прави мистерията още по-запленяваща. Няма точни данни кой и кога е изградил скалните пещери, които по-късно ще се превърнат в килии на монасите отшелници – знае се обаче, че те са потърсили аскетично уединение там едва след като християнството е официално прието в България.

Една от легендите е свързана с това, че няма никакви данни какво е било християнското име на манастира, чието познато название днес идва от турската дума „аладжа“ – шарен. Ако се приеме обаче, че “Аладжа“ са всъщност две думи и „Ал“ е определителен член, то „аджа“ може да се преведе от санскритски като „агнец“ (божий). Друга част от преданията разказват за таен лабиринт от тунели, а тази мистерия се подхранва още повече от наличието на затрупан от скали отвор, който и до ден днешен не е проучен.


Първите системни проучвания са проведени в края на XIX век от оствилите дълбока следа в българската археология братя Херминегилд и Карел Шкорпил. През 1912 г. Аладжа манастир е обявен за народна старина, а през 1957 г. – за паметник на културата от национално значение. В началото на миналия век Карел Шкорпил обогатява списъкът с легенди относно Аладжа манастир, записвайки чуто от него предание, според което патрон на манастира е бил Св. Спас. Много са и битуващите предания за скрити в руините съкровища и бродещи сред развалините духове на монаси - всички тези легенди са притегателна сила за многобройните посетители, избрали да отседнат в хотел на Златни пясъци. През 70-те години на миналия век в близост до манастира е изградена музейна сграда, в която наред с постоянната експозиция, представяща миналото на монашеската обител, са уредени и други, посветени на българската християнска култура – така това древно християнско средище се превръща в едно от най-интересните места за културен туризъм у нас.

Друга атракция е светлинното шоу „Легенди за Аладжа манастир“. То се провежда всеки летен сезон – започвайки от началото на юни. От тази година атракцията се поставя не само в събота, но и неделя.
Светлинното шоу „Легенди от Аладжа манастир“ е съставено по мотиви от книгата на Валери Кинов „Легенда за Аладжа манастир“, включвайки не само културното наследство на племената и народите, населявали Варненския регион от дълбока древност. Спектакълът е с продължителност 30 минути и се провежда вечер от 21 часа.